Groeten uit Paramaribo
Blijf op de hoogte en volg Michiel
08 Juni 2006 | Suriname, Paramaribo
Suriname heeft geen floriserende economie en er is dus veel armoede. Dit wordt nog versterkt door het feit dat er geen sociale voorzieningen zijn. We reden langs het Diakonessen ziekenhuis, het private ziekenhuis waar ik mijn oudste co-schap ga doen op de kinderafdeling. Het zag er wel goed uit aan de buitenkant, binnenkort meer over de binnenkant. Dan ongeveer 500 meter verderop staat het huis, waarin ik een kamer heb gehuurd van een aardige Surinaamse mevrouw. Het is een groot losstaand huis, tussen de andere nog grotere losstaande huizen. Daar ontmoette ik Terrence, mijn medebewoner van het huis. Hij werkt in de haven van Paramaribo en heeft een gezin in Nickerie, ongeveer 250 kilometer verderop. Hij woont hier dus voor zijn werk en gaat om het weekend naar huis. Hij liet me mijn kamer zien. Ik heb dus een kamer voor mezelf en eigen douche en wc. De keuken deel ik met hem, maar ik ben niet veel van plan te koken. Het stikt hier van de eettoko’s, met eten uit alle werelddelen en niet duur. Ik denk dat ik dus voor de makkelijke weg kies. Een nadeel van het huis: kakkerlakken. En dan niet van de schattige lieve kleintjes, maar gemakkelijk 6-7 cm groot. Het huis en de keuken zijn verder heel proper, maar als je eenmaal kakkerlakken hebt, kom je er niet meer vanaf. Terrence heeft al van alles geprobeerd, gif gespoten en overal liggen zwaar ruikende balletjes in alle kasten. Maar toen ik gisteravond zo’n joekel over mijn kamervloer zag lopen, was ik toen niet helemaal gelukkig. Ach…daar leren we wel mee leven. ’s Avonds tv gekeken met Terrence, hij is wel een aardige neger, alleen een beetje dom. We kijken tv met de antenne en ik heb gewoon het Nederlandse journaal gekeken op BVN. Ik blijf dus gewoon op de hoogte van alles wat er in Nederland gebeurt. De Surinaamse tv is knullig met reclames die lijken te zijn opgenomen met een homevideorecorder. De programma’s zijn meestal gekochte Amerikaanse programma’s. Ik heb geslapen met alle ramen wijd open en onder de klamboe natuurlijk. Het wordt niet koud ’s nachts. ’s Ochtends is het het koelst met 20 graden, maar het begint nu al weer aardig warm te worden en het is pas negen uur. Zometeen ga ik met Preveen shoppen, ik moet luchtigere kleren hebben en een SIM-kaart. Deze week ben ik nog vrij. Maandag moet ik beginnen in het ziekenhuis. Al met al heb ik het goed getroffen hier.
Terug van het shoppen. We hebben door paramaribo geracet met de jeep van Preveen. Paramaribo is zeer uitgestrekt met uitsluitend laagbouw. Elk huis ziet er weer anders uit, maar over het algemeen twee verdiepingen en een balkon. Overal zijn kleine supermarktjes en eettoko’s. Opvallend is de hoeveelheid groen tussen de huizen en in de berm. Al met al geeft dit Paramaribo een heel feestelijk uiterlijk. We hebben typisch Surinaams Fernandes ijs (van de typisch Surinaamse limonade) gegeten. De fabriek van Fernandes heb ik ook gezien. Ik heb goedkoop kleren gekocht. Voor omgerekend 80 euro: 2 broeken, 3 blousen, 1 riem en een t-shirt. Allemaal lekker luchtig natuurlijk. Ook nog een SIM-kaart gekocht.
Af en toe zijn er nog van die enorme hoosbuien, maar die duren nooit lang. Sommige mensen lopen er gewoon doorheen. Je droogt vanzelf weer op. Van middag ben ik alvast even langs het ziekenhuis geweest om het te bekijken. Ik ben ook even naar binnen gelopen. Voor het beste ziekenhuis van Suriname ziet het er nog steeds niet heel gaaf uit. Veel achterstallig onderhoud en op sommige stukken zaten er geen tegels meer aan de muur. Het is wel een echt tropisch ziekenhuis met open gallerijen van het ene naar het andere gebouw. Morgen heb ik een officiele rondleiding, dus dan kan ik er meer over vertellen. Je merkt wel dat de mensen hier nieuwsgierig zijn naar iemand uit Nederland. Maar ik heb ook het idee dat je moet oppassen dat er geen misbruik van je wordt gemaakt. Iemand uit Nederland heeft immers veel geld te besteden. Nou, meer heb ik niet, dus tot volgende keer.
09 Juni 2006 - 06:51
Stefan:
Eerste reactie :)
Leuk verhaal chieles, succes met die bosnegers daar.
groet, stefan -
09 Juni 2006 - 22:11
Anneke Kroesen:
Mooi verslag! Ik zie je al lopen onder de palmbomen! en rondrijden in je jeep. heb je je hoed wel op? Groetjes, mama -
10 Juni 2006 - 17:42
Adrie De Gelder:
Mooi verslag Michiel, maar die kakkerlakken, daar weet jij toch wel raad mee!!:(:(.
Succes in je ziekenhuis.
Groetjes Adrie